Contacteer ons
Nieuws

Autoverzekering? Check! Maar wat met uw laadpaal?

Tuesday 1 April 2025
Rijdt u met een hybride of elektrische wagen? Dan heeft u daarvoor ongetwijfeld een autoverzekering afgesloten. Dat is immers verplicht. Maar wat met de laadpaal die u thuis heeft laten installeren? Moet u die ook laten verzekeren?

De laadpaal die u aan uw woning plaatst, zit niet vervat in uw autoverzekering. Wel wordt die opgenomen in uw brandverzekering. De brandpolis dekt in de meeste gevallen schade, zoals brand, elektriciteitsschade, blikseminslag, diefstal, vandalisme en aanrijding. Als u verzekerd bent volgens een waarderingssysteem, hoeft u de laadpaal niet aan te geven. In alle andere gevallen neemt u maar beter even contact op met uw verzekeringsmakelaar, anders loopt u het risico op een onderverzekering. Hoe u dat correct doet, ontdekt u hieronder. 

De laadpaal bevindt zich aan uw woning en u bent eigenaar

Wanneer u een laadpaal laat installeren aan uw eigen huis en als die blijvend aan het gebouw of de grond is vastmaakt, maakt de laadpaal deel uit van het gebouw. In dat geval moet de nieuwwaarde van de paal mee opgenomen worden in het te verzekeren bedrag van uw woning.

De laadpaal is door uw huurder geplaatst op uw eigendom

Stel dat u een woning verhuurt, en de huurder op eigen kosten een laadpaal zet die permanent aan het gebouw of de grond is vastgemaakt, dan valt die onder de noemer ‘verfraaiingswerken aangebracht door de huurder’. Die worden verzekerd als “onroerende verbetering” in de polis van de huurder. De nieuwwaarde van de laadpaal wordt opgenomen in die verzekering. In geval van schade die zijn oorsprong vindt bij de laadpaal is de huurder aansprakelijk, tenzij die kan aantonen dat de schade veroorzaakt is door iemand anders of door overmacht.

De laadpaal werd geplaatst aan een appartementsgebouw

Ook in het geval van een appartementsgebouw wordt de laadpaal als onderdeel van het gebouw gerekend. Werd de paal gezamenlijk aangekocht door de vereniging van mede-eigenaars, dan moet de nieuwwaarde opgenomen worden in de blokpolis (ook wel ‘verzekering mede-eigendom’ genoemd). Heeft iemand van de mede-eigenaars op eigen houtje de paal aangekocht? Dan kan die het best een verzekerd bedrag voor verfraaiingswerken (laadpaal) laten opnemen in de eigen inboedelpolis.

Er zijn natuurlijk wel een paar uitzonderingen op de regel. Stel dat de paal eigendom is van een leasing- of verhuurmaatschappij, dan is het in eerste instantie cruciaal om na te gaan wat er in het lease- of huurcontract staat. U sluit het best een extra dekking af ‘voor rekening van wie het behoort’ in de brandpolis. In geval van schade bent u dan gedekt voor volgende scenario’s:

1. De leasing- of verhuurmaatschappij voorziet de verzekering van de paal:

Die verzekeraar betaalt dan eerst zelf de schade, en haalt vervolgens verhaal bij de aansprakelijke partij. De verzekering ‘voor rekening van wie het behoort’ is dan in feite uw aansprakelijkheidsverzekering.

Bent u aansprakelijk? Dan betaalt uw brandpolis de schade in werkelijke waarde terug aan de verzekeringsmaatschappij van de leasing- of verhuurmaatschappij.

Bent u niet aansprakelijk? Dan moet de verzekeraar van de leasing- of verhuurmaatschappij zich rechtstreeks tot de aansprakelijke partij richten.

2. U dient zelf de verzekering van de laadpaal te voorzien:

Uw brandverzekering vergoedt de schade, waarna u de schadevergoeding overmaakt aan de leasing- of verhuurmaatschappij. Als die laatste akkoord gaat, kunt u ook voorstellen dat u de schade laat herstellen.

Belangrijk om te weten: Stel dat u bij het achteruitrijden een publieke laadpaal beschadigt, of er struikelt iemand over uw laadkabel, dan dient u wél een beroep te doen op uw autoverzekering. Hetzelfde geldt bij diefstal van uw laadkabel.

Zoals u merkt, is het correct verzekeren van een laadpaal geen eenduidig verhaal. Bent u van plan om een laadpaal te laten installeren? Bevraag u dan altijd goed bij uw verzekeringsmakelaar. Die weet perfect hoe u ervoor kunt zorgen dat alle risico’s gedekt zijn. Zo kunt u altijd zorgeloos én met een volle batterij de baan op!

Deel dit artikel

Nieuws

Gerelateerde artikels